MÓN DE LLETRES - CATALÀ

Alguns pares ens heu fet arribar la vostra inquietud per a que els vostres fills (de 1r curs) aprenguin/practiquin el traç de la lletra lligada. Com que és un tema que us pot interessar a molts de vosaltres ho hem volgut compartir per aquí.

LLETRA LLIGADA, PER QUÈ?

Actualment, hi ha un debat força interessant que tracta el tema de si convé fer el pas de lletra de pal a lletra lligada o, directament, a lletra d'impremta. Ambdues teories tenen els seus avantatges (i inconvenients):
- La lletra lligada afavoreix la motricitat fina, proporciona una major fluïdesa a l'hora d'escriure, permet que es vegi la paraula com un tot i evita deixar espais entre les paraules.
- Mentre que la lletra d'impremta és més simple i, per tant, més fàcil d'escriure per alguns nins; destaca també per la seva nitidesa i llegibilitat, així com és la que predomina en la majoria d'escrits que es troben per tot arreu.

Des de l'escola, tot i que es treballen els dos tipus de lletra, a l'inici de l'educació primària, una vegada assolida la consciència fonològica i l'ús de la lletra de pal, ens iniciam en l'ús de la lletra lligada. Ara bé, si observem que l'alumne es mostra més còmode i li és més senzill escriure en lletra d'impremta, no hi ha cap inconvenient per fer el canvi.

COM TREBALLAR LA LLETRA LLIGADA?

1- ACTIVITATS DE TRAÇ O PREESCRIPTURA

La grafomotricitat té com a objectiu fonamental preparar pel posterior aprenentatge de l'escriptura (a part de potenciar el desenvolupament psicomotor). Tot i semblar una tasca fàcil, pels més menuts no ho és, requereix de pràctica per assolir una bona motricitat fina a les mans.

No totes les activitats s'han de fer, necessàriament, amb un paper i un llapis. Primer de tot convé treballar el traç emprant el propi cos:
      - Podem aprofitar que anam a la platja per escriure sobre l'arena.
      - També podem fer-ho a la terra i emprar un pal.
      - A casa podem emprar una safata amb farina, sucre, galleta picada... (si no tenim arena) i traçar-hi les lletres.
      - Podem escriure una lletra o paraula a l'aire o a l'esquena i endevinar quina és.
      - Amb plastilina podem modelar-la per a fer les lletres.
      - El mateix podem fer amb fil, llana o espaguetis cuinats.
      - Podem emprar pintura de mans per escriure amb el dit.
      - Resseguir amb el dit lletres i paraules.
      - Etc.

de letra de palo a letra ligadade letra de palo a letra ligadaLETRAS MONTESSORI PARA MESA DE LUZ (IMPRIMIBLES)


Llavors, ja podem fer ús també del full i el llapis. En aquesta CARPETA trobareu diverses activitats grafomotores que us podran servir d'exemple (a la xarxa en podeu trobar moltes més).


2- ACTIVITATS D'ESCRIPTURA

La següent passa per a adquirir la lletra lligada no té secret, es tracta simplement de practicar. Retornant una mica al tema anterior que ens ocupava, la lletra lligada no s'aprèn en dos dies, per tant, no us amoïneu. El més important és observar que el nin segueixi la direcció correcta en el traç de les lletres.

Com podem practicar? Doncs repassant, copiant i escrivint la lletra lligada. En aquesta CARPETA us hem adjuntat fitxes per a treballar el traç i la cal·ligrafia. Ara bé, podeu emprar qualsevol tipus de suport per a vosaltres escriure-hi una paraula i que ells la copiin al seu costat.

També es poden emprar pautes Montessori (primera imatge) o de doble pauta (segona imatge). Segons la grandària del seu traç convé emprar plantilles o quaderns que tenguin la pauta més o menys gran. En aquesta CARPETA trobareu plantilles imprimibles.

Libreta 4º Caligrafía Rubio Pauta Montesori + 6 años - Vivaelcole.comTipos de pauta para escribir - Material Escolar Blog


En aquest ENLLAÇ trobareu un generador de cal·ligrafia i per fer copiats en lletra lligada. Evidentment es podem emprar també els quadernets tipo Rubio i d'altres.

I de mica en mica animau-los a que emprin la lletra lligada per a fer llistats, escriure una frase,... (podeu imprimir l'abecedari en lletra lligada per si necessiten consultar-lo).


 de letra de palo a letra ligada10 mejores imágenes de cal.ligrafia | Imprimir sobres, Tutorial de ...

 



PROPOSTA DE L'1 AL 7 DE JUNY

L'APÒSTROF
L'apòstrof


COMUNITAT DE MITJANS

1. ESCRIU L' I LA PARAULA CORRESPONENT

2. CLASSIFICA SEGONS SI DUEN EL, LA O L'

3. COPIA LA FRASE I APOSTROFA ON CAL


COMUNITAT DE GRANS
(els de 6è feis tots els exercics)
català-gramàtica

4. COPIA LES PARAULES I ESCRIU-HI DAVANT EL, LA O L'

illa, avió, única, imant, hospital, infermera, col·legi, amistat, història, ombra, horror, assumpte, humorista, humor, ungla, esquirol, essa, alacrà.


5. REESCRIU LES ORACIONS APOSTROFANT ON CAL

Les contraccions



6. CANVIA DE NOMBRE A AQUESTES EXPRESSIONS




PROPOSTA DEL 25 AL 31 DE MAIG

COMPRENSIÓ LECTORA

COMUNITAT DE MITJANS

 ELS MARCIANS - MAJÚSCULA

ELS MARCIANS - MINÚSCULA

LES SERPS

4- La Comunicación Escrita como Herramienta Docente - Practica ...

COMUNITAT DE GRANS

ELS FARS 

EL COMTE TIQUIS-MIQUIS

LA TORRE EIFFEL



PROPOSTA DEL 18 AL 24 DE MAIG

EMBARBUSSAMENTS

Els embarbussaments


Aquesta setmana us proposam que:

1- Llegiu els embarbussaments que trobareu a continuació.

2- Escolliu-ne un, llegiu-lo unes quantes vegades i memoritzau-lo.

3- Feis un vídeo dient l'embarbussament i enviau-lo al correu electrònic jomateixa09@gmail.com (si no us va bé posau-vos en contacte amb mi i m'ho enviareu per Whatsapp).

4- Repetiu les passes anteriors amb els embarbussaments que volgueu.

5- Si sabeu altres embarbussaments o us animeu a inventar-ne un, també ens els podeu fer arribar (per escrit o a través d'un vídeo).

6- Animau als vostres pares o germans a que també intentin dir algun embarbussament i riureu una mica! 😄😄😄 


COMUNITAT DE MITJANS
Projecte els joguets

Els embarbussaments

La pluja que arruixa els
carrers
plim-plam,plam-plim
omplin de gotes els barrets
plam-plim. plim-plam.

Els embarbussaments

Els embarbussaments

En quin tinter té tinta en Ton?


Els embarbussaments


COMUNITAT DE GRANS

Els embarbussaments

Embarbussaments

Un dragón tragón tragó carbón.
y el carbón que tragó el dragón
tragón le hizo salir barrigón.

Els embarbussaments

embarbussaments hashtag on Twitter

Els embarbussaments

 Els embarbussaments



ALTRES PROPOSTES

- Escriure un diari personal explicant allò que s'ha fet durant el dia (pot emprar-se qualsevol suport: quadern, llibreta, fulls en blanc, ordinador, ...), així com és convenient que es vagi alternant la llengua (català, castellà i, els de la comunitat de grans, també anglès).
També pels més grans, us passam un link amb diferents tipus de connectors per a que els vostres fills practiquin el seu ús i no emprin sempre els mateixos.
- Trobar un moment del dia per a dedicar a la lectura (entre 15 i 30 minuts seria suficient), practicant, de tant en tant, la lectura en veu alta. 
Als alumnes els hi agrada una proposta que es titula "Lee como", si us interessa descarregar-la o copiar-ne la idea, aquí us passam el link --> Lee como... 
- Escriure alguna altra cosa, si us interessa us hem preparat un joc on el que s'ha de fer és agafar un dau, tirar-ho dues vegades, i la coordenada que marca és allò que ha d'escriure el vostre fill. Escric 1 és l'opció més senzilla, Escric 2 seria l'opció més avançada.


- Alumnes de 6è curs, ens agradaria que, els que pogueu, ens envieu un vídeo al nostre correu on expliqueu el títol, autor, resum i opinió personal del llibre que llegíreu durant el trimestre (o de qualsevol altre). Vendria a ser la tasca que ens quedà pendent al taller de club de lectura.
* Quan envieu el vídeo ens heu de dir si us fa ganes que el posem al blog o si preferiu que no.

- Per tots aquells pares i alumnes que volgueu repassar i ampliar continguts de llengua realitzant activitats més concretes, en aquesta carpeta trobareu diversos recopilatoris de fitxes fets per cursos (per imprimir o per fer a un altre full). 
Per a corregir la tasca podeu fer-ho vosaltres mateixos (els de 5è i 6è contenen el solucionari), poden fer-ho els vostres pares o podeu enviar-ho al correu i us ho corregirem.



ACTIVITATS INTERACTIVES EN CATALÀ:

100 PARAULES PER ESCRIURE
Pels més petits, 6 nivells per aprendre a escriure paraules.

APRENENT A LLEGIR
Per practicar la lectura inicial.

PRIMERES LECTURES
Per escoltar, llegir i ordenar frases.

COMPTEM SÍL·LABES
Per a practicar quantes síl·labes té una paraula.

ELS CONTES DEL TOM I LA LAIA
Contes per llegir, escoltar i fer activitats de comprensió lectora.

AVENTURA'T AMB L'ORTOGRAFIA
Exercicis graduats d'ortografia.

UNA MÀ DE CONTES
Contes per veure, escoltar i/o llegir. Llavors podrien fer-se preguntes o simplement que us contin què ha passat. Els més grans poden fer-ne un resum.

ENTRENA'T A LLEGIR
Devuit unitats amb activitats per a treballar la lectura.

POEMES DE JOANA RASPALL
Poemes per llegir i escoltar.

CONTES BOJOS
Contes que cal completar amb un formulari i llavors llegir-los.

M'ENDEVINES
Web amb endevinalles.


8 comentaris:

  1. Bon dia! on podríem trobar les activitats sobre la síl·laba que ahir vaig veure a Món de Lletres (nivell 1 i 2)?? ho havia preparat per fer avui, però no tenim impressora i li hagués mostrat les imatges a nen Pau perquè les escrivís al quadern. Moltes gràcies!

    ResponElimina
  2. Hola, vaja uns contacontes tan preciosos que heu enviat , la veritat trob que tots estan molt ben contats i són molt originals ,amb ells he pogut gaudir d'un dia de Sant Jordi complet.
    Enhorabna a tots i totes. M'encanta!

    ResponElimina
  3. Vull donar l'enhorabona a tots aquells nins i nines que han volgut compartir el seu conte perquè m'han encantat. Gràcies, Pau,gràcies Núria, Francesca, Paula, Llucia i gràcies Sílvia, Jona, Cosme i Sofia i gràcies Guillem. Gràcies també a totes les famílies!

    ResponElimina
  4. Bon dia, avui he intentat obrir la fitxa per descarregar de les frases fetes i quan intent obrir el document es posa negre a qualqu li passa ?

    ResponElimina
  5. Hola Pau! En principi a nosaltres ens va bé. Després t'ho envii per correu.

    ResponElimina